top of page
  • Instagram Social Icon
  • Twitter Long Shadow
  • LinkedIn Social Icon
  • YouTube Social  Icon
GE CEO'su
Canan Özsoy

Geçmişi sağlık sektörüne dayanan ve uzun yıllar diş hekimliği de yapmış olan 
General Electric CEO'su Canan Özsoy, yenilikçi iş modelleri yaratma konusunda bir uzman. 
En çok strateji, pazarlama ve süreç yönetimi alanlarında tecrübeli olan kadın lider, gençlerin geleceği için çalışmayı seviyor
.

GE TEKNOLOJİLERİ ►
Hakkımızda

General Electric Türkiye’nin kurumsal blog sayfasına hoş geldiniz. Teknolojiye, bilime ve insanlığın adım adım ilerleyişine ilgi duyuyorsanız blogumuzda pek çok farklı içeriğe ulaşabileceksiniz. Yani; inovasyon, liderlik, teknoloji gibi alanları takip eden profesyoneller ve bu konulara kişisel ilgi duyan tüm bireyler bu blogda ilgi çekici birçok konuyu inceleyebilecek.

 

GE, daha iyi bir dünya için hayal eder, üretir ve sonuç alır. Fiziksel ve dijital ortamı biraraya getirir. Fabrika, saha ve laboratuvarlarında, müşterileri ile birlikte dünyanın zorlu sorunlarına çözüm üretmek için çalışan GE, geleceğin endüstriyel dönemini keşfediyor.

Fırsat Eşitliği:

2020’de Teknik Rollerde 20.000 Kadın Çalışan

Yakın zamanda yayınlanan bir rapora göre günümüzde Amerika’da mühendislerin sadece %14’ü, bilgi işlem çalışanlarının ise sadece %25’i kadın çalışanlardan oluşuyor. Aynı şekilde üniversite mezunlarının %55’ini kadınların oluşturmasına rağmen, bilgisayar bilimleri mezunlarının sadece %18’i kadın mezunlardan oluşuyor.

 

GE’nin küresel hedeflerini gerçekleştirmek için çalışmanın yanı sıra GE Türkiye Kadın Çalışan Ağı’da Türkiye’de bu amaçla yerel olarak çalışmalarını sürdürüyor çünkü kadın eşitliğine yatırım, ekonomik kalkınmayı beraberinde getiriyor. Öyle ki, kadınların çalışma hayatına katılma oranının Türkiye’de %32’den %58’e ulaşması, 2030 yılına kadar Türkiye’nin normal büyümesine %10’luk bir katkı yapıyor. Bu nedenle GE Türkiye şimdiden Türkiye ortalamasını üzerinde kadın çalışan sayısı ile faaliyet gösteriyor ve bu rakamlarda eşitlik sağlamayı amaçlıyor. GE Türkiye’nin 2000’den fazla çalışanının %30’undan fazlası kadın çalışanlardan oluşuyor ve teknik rollerde çalışan kadın sayısı 80. GE Global’de ise toplam kadın çalışan sayısı 69.378 ve bunların 7.845’i teknik rollerde istihdam ediliyor.

 

GE Türkiye’nin konu üzerindeki çalışmaları sayesinde ve kadın-erkek çalışan oranını %50-%50 oranına çekme hedefi kapsamında 2016 yılında, 2015’e göre Ar-Ge alanında kadın istihdamı yaklaşık %10’luk bir artış gösterdi.  Ar-Ge alanında 2016 yılında işe alınan çalışanların %40’ı kadınlardan oluşuyor. Türkiye’de doğrudan teknoloji geliştirme ve Ar-Ge alanında çalışan kadın sayısının mühendis kadrosu içindeki payı ise şimdilik %25.

 

Gelecek 8 Mart’ta ve daha sonrasında bu rakamların sürekli olarak artması dileği ile 8 Mart Dünya Çalışan Kadınlar Gününüzü kutlarız.

 

 

08.03.2017

GE’nin 2020 hedefleri arasında erkek ve kadın çalışan sayısını dengeleyecek olan, 20.000 kadın çalışanı teknik rollerde istihdam etmek bulunuyor.

 

Bu hedef; kadın liderliği, üretim, mühendislik, servis, bilgi işlem rollerindeki ön yargıları ve eşitsizliği tamamen kırmak için oldukça önemli bir kilometre taşı.

 

Bu konudaki en büyük zorluk ise geleceğin mühendisleri ve bilgi işlem çalışanları hala erkek egemen bir yapıda olması.   

 

Ortaokul ve lise eğitiminden başlayan bu sürece henüz kadınlar yeterince yönlendirilemiyor, desteklenmiyor. Dolayısıyla sadece istihdam sağlamak için bir zemin hazırlanması yeterli değil, okullarda da kızlar için STEM (Bilim-Teknoloji-Mühendislik-Matematik) farkındalığının artırılması gerekiyor. Lise ve üniversitelerdeki teknik bölümlerin öğrenci yapısında da kadın-erkek eşitliğinin yakalanması gerekiyor.

Eğitimden başlayarak bir eşitlik sağlanması özellikle bir nokta için daha da önemli. Dijital Sanayi ve Endüstriyel İnternet’le birlikte üretim şekilleri değişiyor ve eğer üretimde kadın-erkek eşitliği sağlanamazsa, iki cinsiyet arasındaki öğrenilmiş üretim becerisi aralığının artması ve gelecekte teknik rollerdeki kadın çalışan sayısının giderek azalması söz konusu olabilir

  • Instagram Social Icon
  • Twitter Long Shadow
  • LinkedIn Social Icon
  • YouTube Social  Icon
Edison’un ışığında, geçmişten günümüze General Electric

GE, kuruluşundan bugüne insanlık için çok yol katetti. GE için gelecek de aynen geçmiş gibi yeniliklerle ve buluşlarla dolu, heyecan, azim ve merakla ilerleyen, teknolojinin lokomotifi olmayı sürdürecek.

Thomas Alva Edison 1890 yılına kadar, değişik alanlardaki işlerini bir araya getirdiği Edison General Electric Company adlı şirketi kurdu. O sıralarda karşısına bir rakip çıktı. Thomson-Houston Company. Piyasaya hakim, elektrikle ilgili yenilikçi bir şirketti. Her iki şirket de büyürken, her birinin sadece kendi patentleri ve teknolojilerine dayanarak bütüncül elektrik tesisatları imal etmesi giderek daha zor hale geldi ve 1892 yılında iki şirket birleşti. Yeni organizasyona da General Electric Company adını verdiler.

 

Thomas Edison’un 1893 yılında elektrik ampulü için plastik filamentlerle yaptığı deneyler 1930 yılında ilk GE Plastics bölümünün kurulmasına yol açtı. Bu gelişmelerin ışığında GE’nin yönetici kadroları yıllardır önde gelen iş alanlarında farklı portfolyolar oluşturmayı sürdürdü.

 

İşte GE’nin teknolojik atlamalarla ve yeniliklerle dolu kronolojisine kısa bir bakış:

Yenilenebilir Enerjide Verimlilik Artıyor

Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Çeşitleri

Akıl-Makine İlişkisinin Geleceğine Bakış

Robotların İnsan Hayatına Entegre Oluşu Neler Getirecek?

bottom of page